K sťažnosti ŠK Slovana Bratislava na výkon rozhodcovského tímu na čele s hlavným arbitrom Michalom Očenášom v sobotnom zápase na pôde trnavského Spartaka, sa vyjadrila komisia rozhodcov Slovenského futbalového zväzu.

preview kr sfz

V stredu 11.4.2018, sa komisia rozhodcov Slovenského futbalového zväzu (KR SFZ) zaoberala sťažnosťou ŠK Slovan Bratislava po víkendovom derby zápase so Spartakom Trnava. Belasí vyjadrili nespokojnosť najmä s dvoma situáciami. Najskôr v 16. minúte pri prieniku Čavriča do pokutového územia prišlo k stretu s domácim Godálom a po pol hodine hry bolo horúco pri autovej čiare, kde prišlo k súboju, kde Čavrič skratovo a preukázateľne nakopol Čanturišviliho.

K obom sporným okamihom sa pre denník Šport vyjadril predseda komisie rozhodcov Marián Ružbarský.

ruzbarsky

Došlo k podrazeniu súpera riskantným spôsobom, takže rozhodca mal nariadiť pokutový kop a stopérovi Spartaka ukázať žltú kartu.

Každý, kto daný zápas sledoval, resp. videl opakované zábery tohto zákroku, musí uznať jednoznačnosť tohto rozhodnutia.

V druhom spornom okamžiku rozhodca Michal Očenáš danú situáciu posúdil ako hrubé nešportové správanie (HNS) a hráča belasích Čavriča vylúčil. Odôvodnením bolo úmyselné kopnutie súpera v neprerušenej hre mimo súboja o loptu. Toto rozhodnutie učinil po konzultácii s asistentom Hanckom, v ktorého blízkosti sa odohral inkriminovaný moment.

Tu však (nie len podľa nášho názoru) prichádza veľmi udivujúce zhodnotenie danej situácie KR SFZ. Pán Ružbarský ju vysvetľuje takto:

Červenú kartu udelil nesprávne. Nešlo o priestupok na vylúčenie. Posudzuje sa intenzita v súboji i mimo neho. V tomto prípade prišlo len k riskantnému kopnutiu, nie nadmernou silou, Čavrič teda mal vidieť žltú kartu.

Na pozápasovej tlačovke tréner Slovana Martin Ševela poukazoval, že

vylúčeniu Čavriča niečo predchádzalo. Bol tam súboj a opľutie od Čanturišviliho.

Aj tento moment riešila komisia a p. Ružbarský jej verdikt prezentuje takto:

Nepotvrdilo sa, že by trnavský legionár opľul hráča Slovana. Za nešportové správanie mu mala byť udelená žltá karta.

Tak na jednej strane Čanturišvili neopľul Čavriča, pričom na videu zo zápasu je jasne vidieť, že pľul jeho smerom, ale za provokácie mu mal rozhodca udeliť žltú kartu. Opätovne beriem toto rozhodnutie, aj keď s ním čiastočne nesúhlasím. Ale odmietnuť vylúčenie Čavriča s tým, že veď nešlo o nadmernú silu? Neverím vlastným ušiam, resp. očiam. Neviem, či si páni z rozhodcovskej komisie uvedomujú, ale práve ponúkli veľmi nebezpečný precedens. Čavrič bez akéhokoľvek úmyslu hrať loptu, nazlostene skopol Čanturišviliho. Keď už toto nie je na červenú kartu, tak čo potom? Páni rozhodcovia aká je prosím vás hranica silnej a slabej intenzity pri skopnutí hráča zozadu? Toto naozaj nemyslíte vážne! A na základe tohto rozhodnutia Disciplinárna komisia neudelila žiadny trest pre Čavriča, nakoľko vylúčenie bolo neoprávnené.

A ak si to zoberieme štatisticky, ide už o tretí takýto verdikt v „prospech“ Belasích v priebehu tejto sezóny, čo sa vymyká štandardom (vylúčenia Holmana a Kubíka v zápase s ViOn Zlaté Moravce). Takýmito výrokmi prispievame k dôvere v SFZ a jeho orgány? Je naozaj toto to, čo rozumieme pod pojmom Fair-Play? Urobte si názor sami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.